Apua, onko teille tulossa keliaakikko kylään? Eilen mainitsin kahvipöytään tarjottavista jäätelön mutta jos jauhopeukaloa syyhyttää niin kokeilkaapa tätä:

Kakku kahvipöytään Jyttejauhoista

3 munaa
n.3 dl sokeria
200 gr voita/margariinia
1 dl vettä
3 dl jyttejauhoa (ruskea pussi)
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kukku rkl kaakaojauhoa
n 1 dl hasselpähkinärouhetta

Voi ja vesi kiehautetaan.
Kuivat aineet kannattaa seuloa ja sekoittaa sitten keskenään.

Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi.
Voi-vesi lisätään vuodotellen jauhoseoksen kanssa vaahtoon.
Sekoitetaan vain sen verran että on tasaista. Taikina voi tuntua liian löysältä mutta jyttejauho on sakoisaa ja jo hetken kuluttua taikina tuntuu paksummalta.

Paisto voidellussa ja jauhotetussa vuoassa n. 200 asteessa n. 40 minuuttia. Jytte käy vuoan jauhotukseenkin, silikoonivuokaa ei tietty tarvitse käsitellä mitenkään. Pitää vain muistaa ettei keliaakikko saa syödä vehnää tippaakaan! Kuvassa leipomani kakun pinnalla oleva vaalea on kaurajauhoa jota käytin vuokaan.

Kakun voi pakastaa tulevaa tarvetta varten mutta maistuu kyllä ihan kaikille muillekin kuin keliaakikoille. Hinta on jauhon verran kalliimpi kuin vehnäjauhoista tehty. Vastaavasti Jyttejauhossa on kuitua liki nelinkertainen määrä vaaleaan vehnäjauhoon verattuna!

Jaksan suitsuttaa tämän jauhoseoksen ominaisuuksia koska kaikki siitä tekemäni laivonnaiset ovat onnistuneet mainiosti. Tein esimerkiksi taatelikakun ja englantilaisen hedelmäkakun jouluksi vanhalla reseptillä vain ohjeen mukaan jauhot jytteen vaihtamalla ja hyvää tuli. Jauhon pussissa on ohje vehnäjauhon korvaamisesta jyttejauholla; kakkuihin jytteä käytetään 2/3 vehnäjauhon määrästä - eli jos reseptissä vehnäjauhon määrä on 4 dl, jytteä käytetään vain 3 dl! Ja tämä ohje todella pätee. Kun olen tehnyt lettutaikinan mutu-tunnulla jytestä joutuu siihen aina lisäämään viimeisä lettusia paistaessa nestettä.

Minua huvittaa ihmisten varoittelut siitä kuinka nyt laihdun kun en voi syödä "mitään". Useimmiten keliaakikon laihtuminen johtuu tosiaan siitä kun suolisto on niin huonossa kunnossa ettei mikään ruoka "tehoa". Mutta kun elimistö paranee lihoo helposti. Vai miltä kuulostaisi pienet blini-kestit mäteineen ja smetanoineen - juu kevyttä on :D.