Lauantai-iltana piiitkästä aikaa katsoin elokuvan. Ihan kotikatsomossa vaan omalla sohvalla. Miehet ahkeroivat legojen kimpussa, äiti nautti Steven Spielbergin "terminaalista". Elokuva oli todella hyvä. Spielberg ei ilmeisesti huonoja osaa tehdäkään, hienoa jälkeä syntyy hyvinkin vaatimattomista aineksista. Kestäis varmaan useammankin katsomisen.

Päivän lepohetkilukemisena minulla ja mussukalla on "Roald Dahlin maailma", WSOY:n kokoomateos kirjailijan tuotannosta. Dahl oli todella tuottelias ja värikäs kirjailija. Suosittelen tutustumaan. Mielenkiintoinen yhtymäkohta kirjailijan elämäsä on se että aivan kuten "Pikku Prinssin" kirjoittaja Saint-Exupéry oli Dahlkin lentäjänä toisessa maailmansodassa. Dahl tosin aloitti kirjoittamisen kun vammautui maahansyöksyssä kun taas Saint-Exupéry menehtyi ileisesti syöksyttyään mereen.

1996358.jpg

Aloitin reippaasti gluteiinittomien tuotteiden testauksen. Ostin Moilasen leipomon tummaa ruokaleipää pakastimesta - ihan syötävää, parasta mikrossa hetken pehmennettynä. Lettuja ja tietty mutakin leivontaa varten ostin Raision Provena-tuoteperheen (puhdasta kauraa) kaurajauhoa. Lauantaiaamun letut olivat ihan hyviä, hitusen haperompia kuin perinteisesti ohra- ja vehnäjauhoista tehdyt. Maistuivat kaikille.

Riisistä, maissista, tattarista, sokerijuurikkaasta, psylliumkuoresta, perunatärkkelyksestä ja sakeuttamisaineista (tarakumi, johanneksenleipäpuujauhe ja ksantaanikumi) tehty jyttejauho (Reformi-keskus) oli aika tyyristä (750 gr maksoi yli 5 euroa, Reformi-keskuksen sivuilla hinta oli 7,50 eur!!), mutta laadultaan hyvää. Jauho on niin riittoisaa että kakussa käytin 4 dl vehnäjauon sijasta 3 dl jytteä. Tuntuu että jopa hieman vähempikin olisi riittänyt. Kakun koostumus on ihan hyvä, väri hiukan tummempi kuin vehnäjauhoilla. Tuoksu oudoksutti varsinkin 5-vuotiasta mussukkaamme, mutta maku mielytti santsipalaan asti. Eli kakku on ihan hyvä, ajattelin ensi kerralla korvata vielä osan jauhoista perunajauholla ja tehdä omenapiirakan. Tulevia juhlia varten aion leipoa vaivihkaa paljastamatta vieraille mikä leivonnainen on gluteiiniton ja mikä ei. Ruokaleipää en ole vielä tehnyt.

Valitsin Jyttejauhon siksi ettei siinä ole mitään epämääräisiä E-koodilla varustettuja lisäaineita, vain luonnontuotteita. Kaupan hyllystä löytyi yllättävän monta jauhoseosta keliaakikoille. Kokeilen ehkä Sunnuntain vaaleaa jauhoseosta pullaan. Se sisältää E- sitä ja E- tätä, lisäksi myös esim. sokeria, muuten pääasiallisena raaka-aineena on vehnätärkkelys. Aiheuttaa kuulema joillekin keliaakikoille oireita. Keliakia tuntuukin olevan oireineen hyvin yksilöllinen vaiva.

Monsteri-tallissa tehtiin tänään donitsikaara vanhasta polisiautosta ja tietty alkoi tekemään mieli donitseja, vaan eipä auta, hyvästi Arnolds! Tavallanhan keliakiassa ruokavalio voi vääntyä parempaan suuntaan jos viitsi käyttää täysjyvätuotteita. Kalliimman hinnan takia ei tule ostettua paljoakaan valmiita leivonnaisia, vaan leivon itse. Opettelua ja opiskelua toki riittää.